Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Hotoil and no start need help

  1. #1
    Fresh Catch
    Join Date
    Nov 2018
    Location
    Caln
    Posts
    16

    Hotoil and no start need help

    I have been researching but still not finding alot of info. Parked my 2012 jku Sahara Saturday a week ago that Tuesday i put the key in and it instantly said hot oil, the red light above the temp gauge is solid as well and the remote wont work.

    I tried jumping it, charging battery. Disconected battery from 1 hour to overnight no changed. Checked all fuses and swapped relays

    Both my obd scanners wont connect, well 1 dis 1 time and i got u0141 & u0101

    Thank yoy foor any help

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk

  2. #2
    Hooked Primo82's Avatar
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    IN
    Posts
    245
    Quote Originally Posted by Evan_Ayton View Post
    I have been researching but still not finding alot of info. Parked my 2012 jku Sahara Saturday a week ago that Tuesday i put the key in and it instantly said hot oil, the red light above the temp gauge is solid as well and the remote wont work.

    I tried jumping it, charging battery. Disconected battery from 1 hour to overnight no changed. Checked all fuses and swapped relays

    Both my obd scanners wont connect, well 1 dis 1 time and i got u0141 & u0101

    Thank yoy foor any help

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk
    Were you having any issues before this? Any overheating issues?

    Any chance it got hit by lightning or a mouse has been chewing on wiring?

    I'm not familiar with these codes, but doing a little internet sleuthing it looks like it could be due to wiring issues, computer issues, or the vehicle could have overheated.

  3. #3
    Fresh Catch
    Join Date
    Nov 2018
    Location
    Caln
    Posts
    16
    No no issues prior, never overheated motor or trans, i dont baleave we had any storms, a mouse is always possible i have been looking at wires but haven't seen amy sings yet

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk

  4. #4
    Hooked Primo82's Avatar
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    IN
    Posts
    245
    I'd start with the battery. Disconnect it maybe, see if you can reset the computers. Maybe take your battery in to get tested.

  5. #5
    Fresh Catch
    Join Date
    Nov 2018
    Location
    Caln
    Posts
    16
    I did disconnect the battery once for 20 minuts, once for and hour and once overnight to be sure.

    I have a buddy coming over tonight to help le look at it. If we dont find anything i found a company that diagnoses and repairs vehicle computers for $130 i will ship to them

    http://siaelec.com/product/jeep-wran...repair-return/

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk

  6. #6
    Hooked Primo82's Avatar
    Join Date
    Dec 2018
    Location
    IN
    Posts
    245
    Quote Originally Posted by Evan_Ayton View Post
    I did disconnect the battery once for 20 minuts, once for and hour and once overnight to be sure.

    I have a buddy coming over tonight to help le look at it. If we dont find anything i found a company that diagnoses and repairs vehicle computers for $130 i will ship to them

    http://siaelec.com/product/jeep-wran...repair-return/

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk
    Well, after re-reading your post I was wondering if the battery was failing. It could cause your computers to act up because they aren't getting enough voltage or current. You should be able to pull your battery and take it to a battery shop to test. If the battery went bad no amount of charging will help.

    It sounds like everything stopped working after seeing the initial codes, is that a right assumption? If you turn your key to accessory do the lights and stuff turn on or is it dead dead? That's kinda why I'm thinking that direction. But it's really tough truly diagnosing an issue based off codes...

    If you didn't have an electrical event I'm guessing your computers are fine. At that point I'd probably have it towed to a shop with a better reader. Good luck!

  7. #7
    Addict jesse3638's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Apple Valley, CA
    Posts
    5,569
    Typically the HOTOIL indicator comes on when you've overheated your auto transmission. This can happen when pulling a lot of hills and it's shifting a lot especially if you have larger than stock tires and did not calibrate the computer or the larger size. This can also happen when trying to stay in too high of a gear and "lugging" it. Have any of these things happened recently? Also usually after it cools down it'll go off and restart just fine. Maybe check the trans temp sensor and see if its damaged or in need of replacing.
    Last edited by jesse3638; 08-29-2019 at 07:51 PM.

  8. #8
    Old Timer fiend's Avatar
    Join Date
    May 2017
    Location
    SoCal
    Posts
    3,633
    Try another key, if you have one.


    Sent from my iPhone using WAYALIFE mobile app

  9. #9
    Fresh Catch
    Join Date
    Nov 2018
    Location
    Caln
    Posts
    16
    Everything come on with the when the key turns windows and all work. I will have the battery tested as well

    Unfortunately i only have 1 key was planning to get a second made soon

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk

  10. #10
    Fresh Catch
    Join Date
    Nov 2018
    Location
    Caln
    Posts
    16
    After sending the computer to be tested and replacing the tiom i took it to the dealer. They had it a week and finally found 3 broken wires. 1 under tipm location 1 along the frame and 1 under the dash. Replaced wires and fired right up as nothing was wrong

    Sent from my SM-G955U using Tapatalk

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Hotoil light while daily driving
    By mrguinness in forum Jeep JK Wrangler
    Replies: 3
    Last Post: 04-21-2019, 11:27 PM
  2. AEV Program and HOTOIL message
    By BobNH in forum Jeep JK Wrangler
    Replies: 4
    Last Post: 10-06-2018, 03:12 PM
  3. HELP! 2015 JKUR HOTOIL light, jeep won’t turn on
    By mattfl in forum Jeep JK Wrangler
    Replies: 24
    Last Post: 10-14-2017, 12:26 AM
  4. Smart start with Mopar OEM remote start
    By Pyro1415 in forum Jeep JK Wrangler
    Replies: 3
    Last Post: 12-14-2016, 11:52 PM
  5. HOTOIL Warning while wheeling
    By Rryanstauffer in forum Jeep JK Wrangler
    Replies: 14
    Last Post: 11-20-2014, 07:05 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
About us
“wayoflife” is a moniker that I’ve been using for 20 years now and I chose it because I think it does a great job of explaining, in simple terms, the passion I have for Jeeps and the Jeep way of life. This is a lifestyle that transcends age, gender and race as the only thing you need to be a part of it is a love for the outdoors, a desire to explore, a yearning to take on a challenge and a will to conquer it. Over the years, Cindy and I have attempted to capture the essence of this lifestyle through photographs and videos and share it with others around the world. And, this is how WAYALIFE was born.
Join us
WATCH OUR VIDEOS